Gezondheid

Is gedroogde mango gezond?

Is gedroogde mango gezond

Is gedroogde mango gezond? Alles wat je moet weten!

Gedroogde mango is van de gedroogde tropische fruitsoorten het meest populair en de consumptie ervan groeit sterk. Goed om dus eens uit te zoeken; hoe gezond is gedroogde mango?

We bespreken de voedingsstoffen in gedroogde mango, de effecten op de bloedsuikerspiegel en alles wat er te vinden is over gezondheidseffecten van gedroogde mango.

We baseren enkel bevindingen die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Voor feedback of input voor dit artikel kunt u ons contacteren op info@gedroogdemango.nl.

 

Gedroogde mango ingezoomd

 

Wat is het effect van gedroogde mango op de bloedsuikerspiegel?

Een van de meest veelbelovende aspecten van gedroogde mango als alternatieve snack is het effect op de bloedsuikerspiegel. Het is geen geheim dat suikerrijke snacks een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de bloedsuikerspiegel, wat op lange termijn kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes. Gedroogde mango zonder extra toegevoegde suikers biedt echter een gezondere keuze.

Verschillende studies hebben aangetoond dat de glycemische index (GI) van gedroogde mango relatief laag is in vergelijking met andere zoete snacks. De GI is een maatstaf die aangeeft hoe snel koolhydraten in een voedingsmiddel worden afgebroken en de bloedsuikerspiegel verhogen. Een lage GI betekent dat gedroogde mango de bloedsuikerspiegel langzamer en stabieler laat stijgen, wat gunstig is voor mensen die hun suikerinname willen beperken.

In 2023 is er onderzoek gedaan naar het effect van gedroogde mango op de bloedsuikerspiegel. Hierin is het effect van gedroogde mango op de bloedsuikerspiegel vergeleken met die van verse mango en wit brood. De piek ligt bij zowel verse als gedroogde mango flink lager dan die bij wit brood. Bij verse mango neemt de glucose overigens sneller af in het bloed dan gedroogde mango. Als de vergelijking gemaakt wordt met bijvoorbeeld snoep waarin geraffineerde suikers verwerkt zijn in plaats van witbrood, dan zal het verschil waarschijnlijk nog groter zijn, maar dit is niet onderzocht.

 

Untitledhj

Bovenstaande grafiek geeft de bloedsuikerspiegel aan van witbrood (het bolletje), verse mango (het ruitje) en gedroogde mango (het driehoekje). Zowel gedroogde als verse mango laat een minder hoge piek zien. (*studie link)

 

Veel vezels in gedroogde mango en de bloedsuikerspiegel

De studie geeft aan dat de lagere piek in de bloedsuikerspiegel toe te schrijven zijn aan de grote hoeveelheid voedingsvezels in zowel verse als gedroogde mango. Vezels worden door de dunne darm niet afgebroken tot glucose zoals dat bij andere koolhydraten het geval is. Het passeert onverteerd naar de dikke darm, waar het wordt gefermenteerd door darmbacteriën. Om die reden leidt het niet tot hoge glucosespiegels in vergelijking met voedingsmiddelen die makkelijk verteerbare koolhydraten hebben (zoals witbrood, pasta, noedels of andere processed foods).

We hebben extra vezelrijke gedroogde mango, dit kun je eventueel vermelden bij je bestelling in onze webshop en wij zorgen dat je de specifieke variëteit krijgt!

 

Mangiferine in gedroogde mango en het effect op de bloedsuikerspiegel

Een andere reden voor de beperktere impact op de bloedsuikerspiegel van zowel verse als gedroogde mango zou de aanwezigheid van mangiferine kunnen zijn, volgens de studie. Dat is een bioactieve stof waarvan de eigenschap wordt toegeschreven dat deze de glucosespiegel en insulineresistentie verlagen. Mangiferine een remmer van glucosidase, enzymen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van koolhydraten. Daarom zou mangiferine kunnen voorkomen dat een grote hoeveelheid koolhydraten wordt omgezet in glucose en wordt geabsorbeerd in de darm. Verdiepende studies daarover zijn 1 en 2.

Het pieken van de bloedsuikerspiegel maakt dat je lichaam insuline aanmaakt om glucose uit de bloedbaan te halen en op te nemen in de cellen als energie. Hierdoor dealt je bloedsuikerspiegel wat je als suikerdip ervaart.

Het is normaal dat je bloedsuikerspiegel schommelt en hoeft niet ongezond te zijn. Grote pieken en dalen kun je beter voorkomen. Een stabiele bloedsuikerspiegel heeft effect op:

 • Het voorkomen van sterk hongergevoel;
 • Een gezond gewicht
 • Voorkomen van energiedips
 • Een lager risico op insulineresistentie en Diabetes type 2
 • Verlaagd risico op hart- en vaatziekten en verschillende andere ziekten zoals dementie.

 

Untitledgytyt

 

Vitaminen in gedroogde mango

Gedroogde mango bevat een groot aantal vitaminen en elk van deze vitaminen heeft specifieke voordelen voor de gezondheid. Hier zijn enkele van de belangrijkste vitaminen in gedroogde mango en waar ze goed voor zijn:

 1. Vitamine A: Gedroogde mango is bijzonder rijk aan vitamine A, vaak in de vorm van bètacaroteen. Vitamine A is essentieel voor een gezonde huid, gezonde ogen, en een goed functionerend immuunsysteem. Het speelt ook een rol in de groei en ontwikkeling. (3)
 1. Vitamine C: Vitamine C is een krachtige antioxidant die helpt bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam, wat kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem. Het speelt ook een rol bij de vorming van collageen, wat belangrijk is voor de gezondheid van de huid, botten en gewrichten. (4)
 1. Vitamine E: Vitamine E is een andere antioxidant die helpt de cellen te beschermen tegen oxidatieve schade. Het kan ook helpen bij het behoud van een gezonde huid en het verbeteren van het immuunsysteem.
 1. Vitamine K: Gedroogde mango bevat ook een kleine hoeveelheid vitamine K, die een rol speelt in de bloedstolling en de gezondheid van de botten.
 1. Vitamine B-complex: Gedroogde mango bevat enkele B-vitaminen, waaronder B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur) en B6 (pyridoxine). Deze vitaminen zijn essentieel voor de stofwisseling, energieproductie en het behoud van een gezond zenuwstelsel.
 1. Kalium: Kalium is een mineraal dat belangrijk is voor de regulatie van de bloeddruk, spierfunctie en het handhaven van de elektrolytenbalans in het lichaam.
 1. Koper: Koper is een spoorelement dat nodig is voor de vorming van rode bloedcellen, het functioneren van het zenuwstelsel en de productie van collageen voor een gezonde huid.

Het is belangrijk op te merken dat de hoeveelheid van deze vitaminen in gedroogde mango kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de rijpheid van de mango en de droogmethode. Kijk hier voor de specifieke voedingswaarde van onze mango. Over het algemeen is gedroogde mango echter een gezonde aanvulling zijn op je dieet en je voorzien van belangrijke voedingsstoffen. Ze kunnen helpen om aan de dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen te voldoen.

 

Antioxidanten in gedroogde mango

Gedroogde mango bevat verschillende antioxidanten, die essentieel zijn voor het bestrijden van vrije radicalen en het bevorderen van de algehele gezondheid. Enkele van de belangrijkste antioxidanten in gedroogde mango zijn:

 1. Bètacaroteen: Dit is een voorloper van vitamine A, en het geeft gedroogde mango zijn karakteristieke oranje kleur. Bètacaroteen is een krachtige antioxidant die helpt bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezonde huid, het verbeteren van het gezichtsvermogen en het ondersteunen van het immuunsysteem.
 1. Vitamine C: Hoewel eerder genoemd als een vitamine, is vitamine C ook een antioxidant. Het helpt het lichaam beschermen tegen oxidatieve stress en speelt een cruciale rol bij de immuunfunctie.
 1. Flavonoïden: Gedroogde mango bevat verschillende soorten flavonoïden, zoals quercetine, isoquercitrine, astragaline en kaempferol. Deze antioxidanten kunnen ontstekingen verminderen, de bloedvaten beschermen en bijdragen aan de gezondheid van het hart.
 1. Polyfenolen: Polyfenolen zijn een groep antioxidanten die in veel plantaardige voedingsmiddelen voorkomen. Ze hebben diverse gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van ontstekingen en het beschermen van cellen tegen schade door vrije radicalen.

Deze antioxidanten in gedroogde mango helpen het lichaam te beschermen tegen schadelijke effecten van oxidatieve stress, die verband houden met veroudering en de ontwikkeling van chronische ziekten. Het regelmatig consumeren van voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten kan bijdragen aan een gezondere levensstijl en het verminderen van het risico op bepaalde aandoeningen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de exacte hoeveelheid antioxidanten in gedroogde mango kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de variëteit van mango, de rijpheid bij de oogst en de verwerkingsmethoden. Over het algemeen blijft gedroogde mango een smakelijke en voedzame bron van antioxidanten die een waardevolle aanvulling op een gezond dieet kan zijn.

 

Untitledfffgjh

 

Hoeveel calorieën zitten er in gedroogde mango?

Het aantal calorieën per 100 gram gedroogde mango is 268 kcal, of 1.138 kJ. Is dat veel? Het is vergelijkbaar met gedroogde vijg en iets minder dan er in gedroogde abrikozen of gedroogde dadels. Het is belangrijk erbij te zeggen dat er veel soorten mango zijn en de mate van rijpheid van de mango hier invloed op heeft. Mocht je specifiek op zoek zijn naar gedroogde mango met minder calorieën, dan hebben we een vezelrijkere variëteit die ongeveer 10% minder calorieën bevat, vermeld dit bij je bestelling in onze webshop en we zorgen dat je die variëteit krijgt!

 

Hoeveel suiker zit er in gedroogde mango?

100 gram gedroogde mango bevat ongeveer 57 gram suiker. Dit is gedroogde mango waar geen extra suiker aan toegevoegd is, ongezoet dus. De gesuikerde gedroogde mango bevat 68 gram suiker maar het belangrijkste verschil is dat hier geraffineerde rietsuiker aan toegevoegd is. De gesuikerde variant meer te vergelijken met conventioneel snoep en is niet gezond. Al de gedroogde mango die we verkopen in onze webshop is ongesuikerd. Natuurlijk gedroogde mango zonder extra toegevoegde suiker heeft ook de eigenschap dat de suikers langzamer los komen en de bloedsuikerspiegel stabieler blijft (lees hierboven meer).

 

Is gedroogde mango goed voor je? Conclusie!

In conclusie kunnen we stellen dat gedroogde mango een gezonde snackoptie is vanwege zijn hoog gehalte aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het biedt niet alleen een natuurlijk en smakelijk alternatief voor zoete snacks, maar het levert ook voordelen voor de algehele gezondheid. Het aanwezige vezelgehalte ondersteunt een gezonde spijsvertering en helpt bij het gevoel van verzadiging, waardoor het een uitstekende keuze is voor gewichtsbeheersing. Daarnaast voorziet het in belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten die de huid, het immuunsysteem en de algemene gezondheid bevorderen. Met zijn combinatie van zoetheid en voedingswaarde is gedroogde mango een verleidelijke en voedzame keuze voor degenen die op zoek zijn naar een alternatief voor traditionele zoete snacks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *